De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager de handel uitgegaan, onder druk van tegenvallende industriecijfers uit de eurozone en de verliezen op Wall Street.

In Frankfurt ging de beursgang van webwinkel Zalando goed van start, maar in de loop van de handel werden de winsten van eerder op de dag geheel ingeleverd. Het aandeel Zalando sloot uiteindelijk onveranderd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent lager op 416,80 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 591,40 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,2 procent.

Groeitempo eurozone daalt sneller

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat het groeitempo in de industriële sector van de eurozone in september sterker is gedaald dan eerder werd voorzien. De bijstelling is te wijten aan een krimp van de Duitse industrie.

In de AEX waren de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore, met verliezen van 3,7 procent, de grootste dalers. Financieel concern ING was de enige stijger in de AEX met een plus van 1,8 procent.

Geen vuurwerk bij Zalando

Zalando sloot onveranderd op de introductiekoers van 21,50 euro. Eerder op de dag stond het aandeel nog tot 5 procent hoger. De Duitse sportkledingfabrikant Adidas deed het wel goed met een winst van 1 procent na aankondiging van een aandeleninkoopprogramma.

De Britse supermarktketen Sainsbury verloor 7 procent in Londen na een omzetwaarschuwing. Tesco zakte 3,2 procent nadat het bedrijf aangaf dat de Britse financiële waakhond FCA een onderzoek is begonnen naar de Britse supermarktketen vanwege een boekhoudschandaal.

Ebola bedreigt luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen in Europa hadden last van zorgen over de uitbreidende ebola-epidemie. Zo verloor Air France-KLM 4,4 procent en Lufthansa ging 2,7 procent omlaag. International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways, daalde ook 2,7 procent.

De euro was 1,2616 dollar waard, tegen 1,2620 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent in prijs en kostte 92,64 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 95,71 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl